Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Jubileumbezoek aan Voorschoten - 9 t/m 19 september 2009

Issa Camara, Chérif Coulibaly

In 2009 viert de Jumelage haar 25-jarig jubileum. Daarom nodigen zij Chérif Coulibaly (voorzitter van de Coördination) en Issa Camara (bestuurslid) uit voor een feestelijk bezoek aan Voorschoten.
Van 11 t/m 18 september verblijven nog vier andere Malinezen in Voorschoten op uitnodiging van de gemeente. Het zijn Boly Keita (President van de Cercle), Ibrahima Dabo (burgemeester van Kita), Djiqui Niakaté (wethouder burgerzaken van Kita) en Harouna Sidibé (algemeen secretaris van de Cercle).

Kort verslag van dag tot dag
Donderdag: Ontvangst op Schiphol enigszins verlaat wegens het feit dat de gasten ons buiten liepen te zoeken en wij hen binnen. Het kwam goed. Daarna naar logeeradres waar een kleine ontvangst was geregeld.

Vrijdag: Een bezoek aan de markt van Voorschoten met aansluitend een ontvangst op het gemeentehuis. Hier waren ook de gasten uit Mali van de gemeente aanwezig. Tijdens een lunch werd er kennis gemaakt en een welkomstwoord door de burgemeester uitgesproken. Om 16:00 uur begon de reünie van de Jumelage. Zeker 60 mensen waren gekomen om Chérif en Issa te ontmoeten en er werd een prachtig fotoboek aangeboden. Het was te zien dat iedereen het naar zijn zin had. Natuurlijk waren er veel speeches voor Chérif, ondere andere van Ard Knoppert, de eerste president van de Jumelage,  Conny van de Krogt onze huidige voorzitter, Boly Keita als hoofd van de Conseil de Cercle de Kita, en last but not least door Chérif Coulibaly een beetje dé jubilaris. Alles vertaald door Issa Karambega. Na afloop werd er gezamenlijk gegeten en daarna gingen we naar de opening van “het weekend van Voorschoten” in een tent op het Treubplein. Verwelkoming met djembé muziek door een groep van jeugdigen en aansluitend een openingsspeech van de burgemeester.

Zaterdag: bezoek aan de vrijwilligers markt. Onze stand was mooi opgebouwd met hutjes gemaakt tijdens de Jeugdvakantiedagen door de kinderen en werd druk bezocht, mede door de aanwezigheid van de Malinezen, die tekst en uitleg gaven en gezellig rondslenterden over de markt.

Zondag: Bezoek aan de Oldtimers op de Voorstraat. Speciaal was een bezoek aan de door de stichting CO2 wijzer opgestelde Nuna 5, een auto gemaakt door de studenten van de T.U Delft en rijdend op zonne-energie.’s Middags werd Madurodam bezocht en later het échte Vredespaleis en het Binnenhof.

Maandag en dinsdag: Bezoek aan Ineke Puls i.v.m. de grote interesse in de kippenhouderij. Een bezoek aan de Landbouwhogeschool in Wageningen, een aantal kippenbedrijven en het Pluimveemuseum in Barneveld vormden een van de hoogtepunten van hun bezoek.

Woensdag: Bezoek aan basisschool “Fortgens” in groot tenue waar in de klas vragen gesteld mochten worden aan de Malinezen onder leiding van Conny van de Krogt en Jaap Booij.

Donderdag: Ondertekening van de papieren op het gemeentehuis waarbij ook Chérif en Issa aanwezig moesten zijn. Bezoek aan de boerderij van de familie Rodenburg, door Chérif, Issa en Corry. Een verzoek van Chérif waar we graag aan voldeden. Bezoek van Marjolein aan Chérif. Deze mensen kennen elkaar al lang en hadden veel uit te wisselen. Marjolein ondersteunde de activiteiten van de gemeente en de delegatie om tot een officiële stedenband te komen. ’s Avonds was het afscheidsdiner van de delegatie van de gemeente en werden er wederzijds mooie woorden gesproken en cadeaus uitgewisseld.

Vrijdag: Bezoek aan Prectec, het bedrijf van de heer van Rooijen. Deze ondernemer is zeer betrokken bij de CO2 wijzerstichting en zijn bedrijf werkt op groene stroom. Tevens nodigde hij de Malinezen uit om zijn bedrijf te komen bekijken. Toen hij hoorde dat zij in Mali een smeden- en timmerliedenatelier hadden was hij geïnteresseerd en bood aan zo nodig een stageplaats beschikbaar te stellen. We waren diep onder de indruk van dit hypermoderne bedrijf en ook Chérif en Issa keken hun ogen uit. Zij nodigden hem uit om Kita te komen bezoeken. ’s Middags werden er na een lunch bij Corry nog de laatste boodschappen gedaan. Deze laatste avond bezochten we in de schemer het strand van de Wassenaarse slag keken naar de zee en de lichtjes en aansluitend was óns afscheidsdiner.

Zaterdag: Vroeg op en vertrek naar Schiphol. Nog een laatste kopje koffie met elkaar en dan vertrekken ze. Op de terugweg ging de grote wens van Cherif in vervulling. Tijdens een kort familiebezoek aan Parijs kon hij de Eiffeltoren met eigen ogen aanschouwen.