Facebook

Jumelage nieuwsbrief

Succesvolle samenwerking tussen Historisch Museum en Jumelage

geplaatst op 17 februari 2014

erf museumVan 1 oktober t/m 28 december 2011 was in het Historisch Museum Voorschoten een tentoonstelling te zien over de Jumelage. Samen met de tentoonstellingscommissie van het museum werd een jaar lang gewerkt aan het maken van de tentoonstelling. Er werd contact gezocht met Fonds 1818 en Stichting Katapult voor een financiële bijdrage. Het resultaat was een interactieve tentoonstelling, waarin de bezoekers een goed beeld kregen van het dagelijks leven in Kita en Mali.

Tijdens de tentoonstelling werden verschillende activiteiten georganiseerd zoals een lezing door antropoloog Jan Jansen, een workshop bogolans verven, een lezing over Malinese muziek door Joep Pelt en een modeshow met medewerking van leden van de Malinese vereniging. Voor kinderen werd er een afrikamiddag georganiseerd. Ruim 20 kinderen beleven een middag in West-Afrikaanse stijl met o.a. manden vlechten, textiel  beschilderen, leer bewerken en het maken van Afrikaanse voorwerpen met klei. Ook werd een workshop Malinese dans en djembé spelen georganiseerd, waar zo’n 30 kinderen aan meededen.

Verder was er een educatief programma beschikbaar met informatief paspoort en gastlessen in het museum, waar 9 groepen (totaal 239 kinderen) aan deelnamen. Één van de groepen kreeg zelfs een gastles van Burgemeester Staatsen!

Op 27 november organiseerde de Stichting Mali-Waalsdorp hun jaarlijkse donateursdag in het museum. De gemeente Voorschoten organiseert een buitengewone raadsvergadering waarbij het project van de Gemeente Voorschoten, het digitaliseren van de burgerlijke stand een prominente plaats inneemt.
De tentoonstelling werd door 713 mensen bezocht.

Een verslag van alle activiteiten is na te lezen op het museumblog.